Vooroordelen van een elektrische fiets

Daar kom ik weer een artikel tegen op Facebook; met als afbeelding een Tweet over jonge mensen en een elektrische fiets. Zoals de meesten scroll ik even door de comments heen en zie ik allemaal reacties over jonge mensen die lui zijn. Oh, en Gerda fietste vroeger gewoon 30 km heen en terug zonder moeite. En als er dan een reactie voorbij komt over iemand die jong is en het echt nodig heeft, wordt daar weer op gereageerd met dat ze niet zo serieus moeten reageren.

Maar hier erger ik mij aan. Er worden zo ongelooflijk veel vooroordelen weer gedaan. Je bent jong. ga maar met de fiets. Je bent jong, ga maar meer werken. Je bent jong, ga ook nog maar eens vrijwilligerswerk doen. Je bent jong dit. Je bent jong dat. En als je dan probeert uit te leggen dat voor sommigen de situatie anders kan zijn, wordt daar rot op gereageerd. Waarom doen we dat?

Voorbeeld:
Je hebt deze reactie achter gelaten: “Jonge mensen horen geen elektrische fiets te hebben”. En daarop wordt gereageerd: “Ja, maar sommigen leven met onzichtbare ziekte en zijn daar afhankelijk van”. Waarop de reactie volgt: “Nou nou, neem het niet zo serieus”. Is dat nu echt nodig? Het kan ook anders. “Oh ja, daar heb ik niet aan gedacht. Misschien moet ik niet meteen oordelen. Bedankt”. Is toch een veel prettigere reactie!

Ik zou eens willen dat we wat meer ruimdenkend worden. Met dat als je eerste reactie “luie” is, dat dat gevolgd kan worden met “wacht, misschien weet ik iets niet en kan ik niet oordelen”. Het is niet erg om je mening te veranderen, nadat je iets nieuws leert.

Ik vind het in ieder geval een nare gedachte dat als ik naar school fiets, op mijn elektrische fiets, waar ik ongelooflijk voor heb gevochten en vaak afhankelijk van ben; dat er mensen mij nakijken en denken: ”lui!”.

Hallo Gerda, vroeger fietste ik ook 15 km naar school en terug door regen, wind, sneeuw, storm, hittegolf, tijdens een Apocalyps. Maar tegenwoordig is dat wel vet handig op mijn elektrische fiets.

Jong betekent niet automatisch gezond.

Vraag: Wat vind jij van jongeren en een elektrische fiets?

Categorieën Onderweg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close