Ziekmelden

We doen we allemaal wel eens. Het ene bedrijf is daar wat soepeler in dan het andere. Ziekmelden komt net wat vaker voor in mijn wereldje. Hoe gaat mijn werkgever eigenlijk daarmee om? En in hoeverre mag ik afwezig zijn in de les? Dat vertel ik haarfijn in deze blog.

School en ziekmelden

Op school geld eigenlijk een aanwezigheid percentage van 90%. Zit je daar net onder is dat niet zo’n probleem. Maar zodra het getal steeds lager wordt, kom je in de problemen. Dit klinkt heel streng, maar daarnaast kijken ze ook naar je houding. Afwezigheid kan namelijk veroorzaakt worden door heel veel dingen. Bij mij wordt die 90% dus vaak door de vingers gezien. Mijn docenten zijn allemaal op de hoogte van mijn situatie. Hierdoor zullen zij tijdens een docentenoverleg niet gaan lopen hameren dat ik wat vaker afwezig ben. Hoop ik tenminste!

Maar ben ik dan ook echt vaak afwezig? In mijn mening valt dat over het algemeen echt wel mee. Misschien momenteel wat vaker, omdat ik mijn lichaam erg aan het schommelen is. Ik vind het belangrijk om aanwezig te zijn. Meld ik mij dan toch net wat vaker ziek, dan weet ik dat ik mij daar geen zorgen over hoef te maken. Mijn huidige aanwezigheid? 82%!

Ziek op het werk

Op het werk is het protocol dat je je voor 10:00 in de ochtend ziek meld. Dus in principe mag je je ziekmelden op dezelfde dag. Voor mij komt het dan ook voor dat ik mij op dezelfde ochtend van mijn dienst moet ziekmelden. Hier wordt eigenlijk nooit een probleem van gemaakt. Ik heb hele lieve werkgevers en collega’s die heel veel begrip tonen. Er is op het werkt vaak iemand aanwezig die mijn werkzaamheden eventueel kan overnemen. Zo niet, dan zoeken we naar een andere oplossing.

Wanneer wel of niet ziekmelden?

Ik hoef mij niet altijd meteen ziek te melden zodra ik een slechtere dag had dan gisteren. Ook ik kan mij echt wel even over de vermoeidheid en pijn heenzetten. Als, dat echt nodig is. Dan bewaar ik de ziekmeldingen voor als ik echt, met geen enkele mogelijkheid, het huis kan verlaten.

Ik probeer te kijken op wat voor dag ik mij wil ziekmelden. Zijn er überhaupt collega´s aanwezig die kunnen invallen? Zijn er belangrijke afspraken gepland? Is er een belangrijke les of toets? Ik ben namelijk niet beroerdste om toch te komen als we onder bezet zijn. Misschien heeft mijn werkgever wel een oplossing voor die dag. Dan kan ik toch eventjes komen werken, maar kost het niet teveel lepels.

Ik heb op school dus wat ademruimte in slechte periodes en op het werk, werk ik momenteel maar maximaal 5 uur per dag om ziekmeldingen te voorkomen. Prettig voor mij en mijn collega’s.

Dit verwacht dus enige flexibiliteit van mezelf, van school en mijn werkgever. Flexibiliteit is voor dus echt wel een eis, wat ik zoek in een bedrijf. En laten we eerlijk zijn, thuis kan ook veel gedaan worden. Ziek of niet! Ook ik moet mij aan bepaalde deadlines houden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close