7 (persoonlijke) voordelen van chronisch ziek zijn

Als jij denkt dat chronisch ziek zijn alleen maar vervelend is, dan heb je het goed mis. Het brengt lastige en uitdagende ervaringen met zich mee, maar stiekem ook wel heel veel positiefs. Daarom heb ik 7 positieve ervaringen/voordelen opgeschreven die ik ervaar van het chronisch ziek zijn.


1. Een echte huismus.
Zit jij ook liever gezellig thuis op de bank, met Netflix aan? Dan ben je bij mij aan het juiste adres. Ondanks dat ik het heerlijk vind om eens lekker los te gaan in de kroeg, is mijn lichaam het er niet altijd mee eens. Daarom ruil in de kroeg vaak in voor mijn ‘alcohol at home’ collectie en je kan gewoon in je pyjama blijven zitten.


2. Siësta is heel normaal.
Ondanks dat siësta een belangrijk onderdeel van de dag is in Griekenland, wordt het hier vaak gezien als lui. Het is bewezen dat een middagdutje je juist veel productiever maakt, maar toch wordt dit gezien als iets negatiefs. Toch is dit heerlijk powernapje ontzettend belangrijk voor mij om mijn lichaam even op pauze te zetten. Ik bespaar hier een heleboel lepels (=energie) mee, die ik dan in de avond kan gebruiken. Dus reageer ik niet? Ben ik in dromenland!


3. Plezier met de rolstoel.
Ik gebruik niet vaak hulpmiddelen, maar zodra ik naar een pretpark ga pak ik de rolstoel. Een pretpark kost ontzettend veel lepels. De vele mensen, het lopen, wachten, lekker eten, de attractie zelf. Kortom allemaal prikkels die mij al heel snel (vaak te snel) uitputten. Dus, als je mij meeneemt naar een pretpark, dan bepaal jij waar ik heen rol, hoe snel we er heen rollen en wie met mij mee gaat naar de andere ingang. Dan hoef jij ook niet in die vervelende lange rij te staan. Klinkt goed toch? En ik? Naast het feit dat ik als een soort kapstok wordt gebruikt, blijf lekker zitten.


4. Lekker elektrisch voorbij crossen op de fiets.
Voordat de elektrische fiets helemaal hip werd onder de jongeren, fietste ik er al een aantal jaar mee rond. Ik heb namelijk een fiets via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De elektrische fiets mag ik een aantal jaar gebruiken, met als doel om het reizen makkelijker te maken. Daarna kijken we in hoeverre ik de fiets nog nodig heb of eventueel kan vervangen. Dus zeg maar dag tegen onhandige bus tijden, tegenwind en langzame fietsers.

5. Examens in delen.
Alvast sorry voor al mijn medestudenten, maar ik mag lange examen (ik heb toevallig examens van +- 8 uur) in twee delen maken. Mijn me/cvs komt namelijk met concentratie- en geheugenproblemen. Daardoor kan ik een examen flink (onnodig) verpesten, omdat mijn lichaam het niet meer aan kan. Als je nu denkt: nou lekker oneerlijk, dan bedenk dit maar even: terwijl jij 1 dag loopt te stressen, stress ik er 2. Dus wie heeft het nu echt voordeliger?

6. Minder aanwezigheidsplicht op school.
”Je moet minimaal zoveel procent aanwezig zijn”, gaat bij mij 1 oor in en het ander oor weer uit. Omdat mijn lichaam een oneerlijk spelletje met mij speelt, lukt het mij soms (onverwachts) niet om op school te komen. Dan werk ik vooral vanuit thuis, maar sta ik wel officieel ziek op school. Dit haalt mijn aanwezigheidspercentage flink naar beneden. Ondanks dat ik streef naar aanwezigheid, is dat gevoel van niet moeten ontzettend prettig. Dit brengt minder zorgen met mij mee, en daarom valt dit onder iets positiefs.

7. Heerlijk thuis bij ons mam
Wie zegt dat je niet thuis kan wonen, terwijl je midden in je twintigen jaren zit? Het is voor mij soms nog lastig om school/werk te combineren met huishoudelijke taken. Stel je eens voor dat ik dat allemaal zelf moet doen. En hoe ga ik mezelf financieel onderhouden, als mijn lichaam momenteel niet fulltime kan werken? Daarom mag ik nog even thuis blijven wonen. Dan kan ik in ieder geval mijn studie afmaken. En heel eerlijk, ik krijg nog kopjes thee naar boven gebracht met een stukje chocola. Bedankt mam!

We leven in een wereld waar we vaak worden omsingeld met heel veel negatieve dingen. Kijk daarom regelmatig ook eens naar wat er wel allemaal goed gaat. Wat wel een positieve invloed heeft op jouw leven. Welke positieve dingen kan jij bijvoorbeeld nog verzinnen? Laat het mij weten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: