Kan jij jezelf zijn?

In het teken van Diversity Day (dinsdag 5 oktober) stelde mijn stagebedrijf, Driessen Groep, aan een aantal van hun medewerkers de vraag, ’’Kan jij jezelf zijn op de werkvloer?’’ Dit werd omgezet naar een kort filmpje wat intern en extern werd gedeeld. En als kersverse stagiaire, in haar eerste week, werd deze vraag ook aan mij gesteld.

WIE IS DRIESSEN GROEP?
‘’Maak werkgeluk mogelijk’’, dat is waar Driessen Groep voor gaat. Werkgeluk voor organisaties in de publieke sector, met als doel mens en werk met elkaar te verbinden. Dat doen zij samen met hun familie van bedrijven die elk hun eigen identiteit inzetten om dit te realiseren. Meer weten? Neem hier een kijkje op hun website.

INCLUSIEVE STAGES
Mijn stage valt onder het initiatief ‘Inclusieve Stages’. Hierbij begeleidt Joey, adviseur diversiteit en inclusie mij in mijn stage. Met dit initiatief wil de organisatie een plek aanbieden voor studenten die meer begeleiding en/of aanpassingen nodig hebben tijdens de stage. Ben jij benieuwd wat zij voor jou kunnen betekenen? Klik hier. voor de vacature.

Via LinkedIn deed ik oproep voor een beschikbaar leerbedrijf waar ik mijn afstudeeronderzoek kon doen. Niet veel later kreeg ik antwoord via mijn leven met lepels e-mailadres. Oftewel, Driessen Groep wilde mij graag hierin begeleiden. En dat terwijl ze al over mijn leven met lepels hadden gelezen.

Daarom werd ik ook erg enthousiast toen ik hoorde dat ze een filmpje gingen maken over jezelf kunnen zijn binnen de organisatie. Al helemaal omdat ik een deel van mijzelf (mijn beperkingen) op vorige stageplek juist verborgen hield. Eén van de redenen dat mijn stage daar dus ook niet is gelukt.

‘’VIND JE HET LEUK OM OOK IN HET FILMPJE TE KOMEN?’’
Vroeg mijn stagebegeleider op mijn 1e dag. Een beetje overrompeld, ’’Uh ja hoor’’. Vooral na zijn uitleg waarom een stagiaire van dit initiatief er juist heel goed in zou passen zeg ik toe. Eigenlijk wel heel spannend, maar die dingen moeten we juist proberen toch?

Hij stuurt mij het idee door met een paar vragen die hij aan mij zal stellen. Ik slik even, want ik weet zo niet wat ik hierop moet antwoorden. ‘’Denk er niet te veel over na’’ zegt hij. Ik moet vooral mezelf blijven en natuurlijk antwoorden.

Trek vooral iets aan waar jij jezelf in bent, is een zin die ik pas te laat lees, terwijl ik al op de dag van opname op kantoor zit, in een soort lange trui achtige jurk, die ik eigenlijk al een tijdje weg wil doen, maar toch heb aangetrokken. Stiekem omdat die heel erg comfortabel zit. Maar nu ik besef dat ik zo op camera kom twijfel ik aan mijn beslissing. Mijn hele look beslissing straalt totaal niet mezelf zijn uit.

KAN IK MEZELF ZIJN?
Toen kwam de vraag, ‘’Kan jij jezelf zijn op je stage?’’. ‘’Ja’’, antwoordde ik toch met volle overtuiging. Oké, mijn look is niet zoals ik mezelf graag laat zien, maar in dit geval gaat het meer om hoe ik mij voel binnen de organisatie. En tegen de tijd dat dit online staat, ben ik aan mijn 4e week begonnen. Daarom kan ik die overtuigende ‘’Ja’’ ook met trots bevestigen.

Ik ben vooral heel opgelucht dat ik mezelf kan zijn in deze organisatie. Een plek waar ik bijvoorbeeld zonder rare blikken de lift twee verdiepingen naar boven kan pakken terwijl de rest richting de trap loopt. Een plek waar ik na 5 uur werken richting huis kan gaan en niemand een rare opmerking maakt waarom ik (nu al) weg ga. Wat dus op mijn huidige werkplek wel eens is gebeurd. ‘’Waarom werk je maar zo kort?, Wat heb je dan? Is dat heel ernstig?’’. Mix dat samen met diens wenkbrauwen naar beneden gefronst en dan zijn al die vragen ineens een stuk minder beleefd.

WAT BETEKENT HET OM MEZELF TE ZIJN?
Voor mij betekent dat vooral mezelf niet te hoeven verstoppen; het maar doen alsof alles goed gaat. En in dit geval heb ik het over mijn fysieke gezondheid. Als ik dat verstop dan is de kans veel groter dat ik over mijn grenzen heen ga. En iedereen die chronisch ziek is weet dat over je grenzen gaan voor milde tot zeer ernstige consequenties kan zorgen.

Mezelf zijn betekent dat ik kan zeggen, ‘’Het gaat momenteel niet zo goed.‘’ Zodat de betreffende organisatie weet wat die aan mij heeft. En tot zover bevind ik mij nu in een organisatie die samen met mij gaat zitten en vraagt, ‘’Wat heb je nodig?‘’ Zodat ik niet alleen vandaag, maar ook morgen mijn werk kan blijven doen.

MEER DAN ZONDER VOOROORDELEN
Ondanks dat gaat het natuurlijk verder dan zonder vooroordelen met elkaar omgaan. We praten hier over een bedrijf waarin werkgeluk centraal staat; en dus ook voor hun eigen werknemers. De sfeer in het bedrijf is vrij informeel, en formeel op de juiste momenten.

Lunchen doen we gezamenlijk en gezond in de kantine of buiten in de zon. Waar je aan 1 tafel een directeur, adviseur en stagiaire verhalen aan elkaar hoort vertellen. Persoonlijke ontwikkeling is erg belangrijk en daarom worden er intern leuke ontwikkelingen van elkaar gedeeld en gevierd.

Driessen Groep bevindt zich op de Brainport Human Campus in Helmond. Waar je dan ook heel veel verschillende soorten mensen terug vindt, die allemaal hun eigen kracht inzetten om zo werkgeluk bij zowel zichzelf als andere te realiseren.

EEN MOEILIJK 1,5 JAAR
Voor velen was de afgelopen 1,5 jaar ontzettend moeilijk. Ook ik had hier last van. Ik werd na februari 2020 erg teruggebracht naar mijn bed gebonden jaren omdat mijn ME/cvs verslechterde. Ik leefde tussen 4 muren en kon nergens heen. Niet alleen door de pandemie, maar door mijn gezondheid. De pandemie liet anderen mijn huidige levensstijl en die van andere met o.a. ME/cvs ook ervaren, en ik zag online hoe dit mensen finaal aantastte.

Mentaal ging ik er dus ook snel op achteruit. Vooral omdat ik de vooruitgang van mijn gezondheid en loopbaan van de afgelopen 10+ jaar na 1 infectie zag verdwijnen; waar ik tot op de dag van vandaag de gevolgen van draag.

Na een slechte ervaring met het vorig stagebedrijf (wat niets met hun te maken had) en het vele verdriet van mezelf nutteloos voelen op deze planeet door mijn verslechterde mentale/fysieke gezondheid was deze stage precies wat ik nodig had.

Een kans om weer in mijn eigen kracht te staan.

En jij? Kan jij jezelf zijn?

Bekijk ook zeker even de video hieronder

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

Een gedachte over “Kan jij jezelf zijn?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close