Beginnen op het hbo: twijfels over de intro

Ik heb mij ingeschreven voor een hbo opleiding. Nu vind ik studeren zelf al een uitdaging, maar nu had ik aan 1 ding niet gedacht. En wie op het hbo zit of heeft gezeten kent vast wel die ene week: intro!

In september ga ik dan eindelijk de overstap maken van mbo naar het hbo. Voor degene die al op het hbo studeren kennen allemaal wel de introductieweek. Een week vol met activiteiten en feestjes om alvast je medestudenten op een leuke manier te leren kennen. Klinkt allemaal super leuk, maar dan komt de maar.

De maar ligt niet aan de intro, of de studievereniging, maar vooral bij mezelf. Want 5 dagen vol met activiteiten en feestjes, één week voordat de studie begint, is toch een beetje teveel van het goede voor mij. Uiteraard kreeg ik antwoord op mijn vraag, “Als je betaald voor de intro moet je dan ook alle 5 dagen aanwezig zijn?”, met een, “Nee hoor, je bent tot niets verplicht. Maar waarom zou je niet alle 5 dagen gaan? Is toch super leuk?”

Hier gaf ik geen antwoord op. Ik zal de rest van mijn potentiële nieuwe klasgenoten nog niet vervelen met mijn verhaal. Maar ergens knaagt het aan mij dat ik niet meer had gevraagd. Want in hoeverre is de intro bedacht voor mensen met een beperking/chronische ziekte? Wat dan weer de gedachte opriep: Maar hoeveel mensen met een beperking/chronische studeren eigenlijk hier? Wat weer doorging in: Want studeren zou toch voor iedereen toegankelijk moeten zijn? Dus een heleboel gedachtes, waar deze 3 studenten mij echt geen antwoord op hadden kunnen geven.

En in feite ben ik nergens toe verplicht. Ik kan er ook voor kiezen om nergens voor te betalen en gewoon de hele week te skippen. Maar vind ik dat wel zo leuk? Nee, natuurlijk niet. Ook ik wil biertjes drinken, en dansen, en spelletjes doen, en springen op het springkussen, en, en, en, en. Maar dat kan nou eenmaal niet. Ik zal moeten kiezen bij welke activiteiten ik bij wil zijn of misschien zal ik alleen maar een drankje drinken op een feestje. Een klein beetje hebben meegemaakt, is beter dan helemaal niets.

Ik ben er nog niet helemaal over uit! Aan de ene kant ben ik gewend om dingen te missen, en de opleiding duurt maar twee jaar, dus wat ga ik eigenlijk missen? Dronken studenten die daarna een heleboel dronken verhalen te vertellen hebben? Ik heb die tijd gehad. Ik kan wel zonder. Maar aan de andere kant, hoort het er stiekem wel bij. Intro. Nieuwe mensen leren kennen, nieuwe herrineringen maken. Zal ik mij later buitengesloten gaan voelen als ik niet ga?

Zoals ik al zei, “Ik ben er nog niet helemaal over uit!”. Maar dat komt later wel. Ik heb in ieder geval heel veel zin in om in september met deze opleiding te beginnen.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

Een gedachte over “Beginnen op het hbo: twijfels over de intro

  1. Lieve Alexia

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close