Mijn vakantie naar Zeeland

Afgelopen week was ik zo’n 5 dagen op vakantie. Samen met mijn vriend vertrokken wij woensdagmiddag na mijn introductie op mijn nieuwe opleiding, die dus nu officieel begonnen is, naar Zierikzee Zeeland.

En chronisch ziek zijn en op vakantie gaan is gewoon een hele uitdaging. Vooral als je met een paar mensen bent. Iedereen heeft toch een eigen visie van hoe een vakantie eruit ziet. De één wil wat meer ondernemen dan de ander en als iemand met minder energiegebruik klinkt dat altijd eng in de oren.

Gelukkig was ik de afgelopen dagen met mensen, zoals mijn vriend, moeder en stiefvader, die daar rekening mee hielden. We gingen redelijk veel op pad, maar alleen als ik dat wel ging redden. Zo plaatste ik op Twitter ook: “Op vakantie zijn met mensen die rekening houden met mijn gezondheid is ook echt vakantie kunnen vieren.”

Het voelde echt als een vakantie. Mijn eerste week zomervakantie was ik de hele week ziek. De welbekende crash (PEM) in de ME-community. En mijn laatste echte vakantie was begin dit jaar één week in Griekenland. De rest van de vakanties heb ik zoveel mogelijk proberen te werken., omdat ik geen studiefinanciering meer ontving en dat mijn enige bron van inkomen was.

Het klinkt heel egoïstisch maar wetend dat ik bij mijn moeder zou zijn betekende eigenlijk dat ik even geen zorgen hoefde te maken over koken, opruimen, boodschappen doen, dieren verzorgen, etc. Ik werd namelijk vaak verteld om te gaan zitten en/of te gaan liggen. Ik mocht echt even rust nemen van nu dagelijks zelfstandig leventje (die vaak gewoon zwaar te combineren is met ME). Alleen al daardoor heb ik maar 1 van de 5 dagen mij echt heel ziek gevoeld. De rest gingen goed (onthoud dat ik mij dan nog steeds heel ziek voel, maar wel redelijk in staat ben om het te maskeren en iets te ondernemen).

Ik ga jullie verder niet vervelen met wat ik de vakantie heb ondernomen. Mocht je dat wel willen weten dan kijk vooral even op mijn Instagrampagina (@levenmetlepels), waar ik mijn vakantie een beetje heb bijgehouden.

Wel heb ik een aantal tips voor het op vakantie gaan met een (onzichtbare) chronische ziekte (in mij geval dus met ME en fibromyalgie).

Spreek af wat de planning gaat zijn:
Zoals ik al zei klinkt dingen ondernemen best wel eng als je niet zoveel energie te besteden hebt als de anderen. Vooral als je ook nog moet omgaan met de gevolgen daarna. Bespreek dus van te voren wat jullie willen ondernemen en maak een planning.

Durf je grenzen aan te geven:
Iedereen weet hoe belangrijk die grenzen zijn. Ga jij daar over heen, dan betaal jij die prijs; de rest niet. Wordt het te veel of ben je bang dat het teveel gaat worden, geef het aan! Ik neem aan dat de mensen waarmee je op vakantie gaat/bent ook graag willen dat je voor de volle 100% kan genieten.

Wees niet bang om iets te missen:
Stel je blijft achter en de rest gaat wel iets ondernemen, probeer dan niet te blijven hangen in je fomo (fear of missing out). Wat niet kan, kan niet. En daar is op dat moment niets aan te veranderen. Je rust is veel belangrijker om later weer iets te kunnen ondernemen dan jezelf ziek(er) maken omdat je bang bent iets te missen. Er komt echt wel een volgende keer dat je mee kan.

Wees niet eigenwijs en neem je rust:
Als je verteld wordt om te gaan zitten en/of liggen dan ga niet eigenwijs toch meehelpen. Vaak doen we dat omdat we ons schuldig voelen en denken dat we niets doen. Maar in werkelijkheid ben je opnieuw kracht en energie aan het verzamelen. Je doet dus genoeg al door te blijven zitten/liggen!

We willen graag net zoveel bijdragen als de rest en voeren een hele innerlijke strijd als dat niet lukt. Maar jezelf blijven straffen is niet het antwoord en dan geniet je nog niet van je vakantie. Wat je doet is genoeg en wat je onderneemt is genoeg. Ga vooral genieten!

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: