Stoppen met studeren

Oké, niet helemaal. Maar ik stop met studeren aan de ICT opleiding. Lang verhaal kort: ik zat daar totaal niet op mijn plek.

Maar wat ga ik dan nu doen? Nou, vandaag kon ik al meelopen met de communicatie opleiding op het Fontys in Eindhoven. Een veel logischere stap na het afronden van de mbo niveau 4 marketing en communicatie opleiding. Maar waarom deed ik dit dan niet meteen?

Er spelen een heleboel factoren mee bij het uitzoeken van een opleiding. In mijn geval kijk naar mijn leeftijd, toekomstplannen, waar mijn interesses liggen, de huidige status van mijn gezondheid, maar ook de arbeidsmogelijkheden van het beroep in combinatie met mijn gezondheid.

Dat is ook de reden dat marketing en communicatie mij trok, nadat verkoop het niet meer ging worden (ik had namelijk 2 verkoop opleidingen afgerond). Het is meer kantoor werk en ook iets wat ik vanuit thuis kan doen. Dat bewees de lockdown weer, toen ik een eigen bedrijfje moest beginnen waarin wij verschillende vraagstukken oplosten voor verschillende opdrachtgevers. Dat terwijl de hele wereld thuis zat. Het was schakelen, maar hebben veel ervaring opgedaan en toch wat winst kunnen draaien. Kortom: het is mogelijk.

Terug naar waarom ik dan niet meteen voor communicatie heb gekozen. Dat is vrij simpel. De opleiding trok mij erg aan, maar was alleen beschikbaar in 4 jaar (en Avance trok mij niet). Er werd mij hoogs geadviseerd te kijken naar 2 jarige opleidingen, aldus associate degree. De reden hiervoor: dat het hbo wel eens heel zwaar zou kunnen zijn in combinatie met mijn gezondheid. Ook zag ik het niet zitten om tot mijn 31e nog te studeren. De enige opleiding die ik zou kunnen doen in combinatie met mijn vooropleiding was ICT. Vanuit daar zou ik dan doorstromen naar het profiel Media of Business.

Eenmaal daar, ondanks diep onderzoek naar de opleiding te hebben gedaan en meeloopdagen te hebben bezocht, zat ik niet op mijn plek. Deze mensen leken een geheel andere taal voor mij te spreken en ondanks dat ik daar zat om te leren, raakte ik meer gefrustreerd dan enthousiast. En iets in mij bleef zich afvragen of ik de juiste keuze had gemaakt.

Ik sprak dit op school uit en een meerdere docenten waren bereid mij te helpen om te kijken wat de mogelijkheden waren om te switchen naar Communicatie (dit was afgelopen donderdag). Nu is het maandag en ik heb net een intake en kick off achter de rug. Hier hoor ik thuis.

Uiteindelijk maakt het niet uit wat mijn leeftijd nu is. Ik doe dit voor mijn toekomst. Om samen met mijn ME en fibro de arbeidsmarkt op te kunnen duiken. En natuurlijk is hbo totaal anders dan het mbo, maar studeren met een beperking is voor mij niets nieuws.

Ik heb mij heel erg laten lijden door meningen van anderen: hoe goed ook bedoelt. Maar zoals ik altijd al heb gedaan, moet ik luisteren naar wat ik denk dat ik aan kan. Ik moet minder twijfelen over mijn kunnen. Ik bedoel sinds dat mijn gezondheid achteruit is gegaan, twijfel ik heel erg over mijn plek op de arbeidsmarkt. Ik ben vooraf al bang om te falen. Maar niet geschoten is sowieso altijd mis.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

Gepubliceerd door levenmetlepels

Hallo! Ik ben Alexia (28) en ik blog over mijn leven met Myalgische Encefalomyelitis (ME), Fibromyalgie en Scoliose. Mijn blogs houd ik vooral dicht bij mijzelf: mijn ervaringen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: