Corona kwam vroeg dit jaar

Het jaar is nog maar net begonnen, maar corona kwam voor mij alweer vroeg dit jaar. Voor de derde keer nog wel. Ik had eerlijk gezegd niet eens in de gaten dat het corona was, totdat ik steeds meer begon te hoesten. De klachten leken heel erg op tekenen dat mijn lichaam te weinig rust had gehad de afgelopen weken. Ik bedoel de feestdagen hebben er flink ingehakt, samen met oud en nieuw, het werk en huishouden nam ik maar weinig rust. Na mijn laatste corona infectie reageert mijn lichaam op weinig rust met griepverschijnselen, maar meestal zonder positief te worden getest; tot nu!

Maar hoe zit dat nou? ME, fibromyalgie samen met corona? Daar is dus geen één antwoord op te geven. Als ik voor mezelf spreek ben ik het ziek zijn gewend. De klachten die ik nu en tijdens mijn vorige infecties ervaar(de) komen sterk overeen met het crashen door mijn ME en de pijn die ik ervaar van mijn fibromyalgie. Het enige waar ik mij druk om maak zijn de klachten op langere termijn. Laten ik jullie even terugnemen naar mijn vorige infecties en de gevolgen daarvan.

Februari 2020: Dit was net na de carnaval. Ik dacht, ‘’Is natuurlijk niet gek hé’’. Maar als ik zo achteraf keek, was dat het dus wel. Want het was niet de carnaval waar ik zo ziek van was. Dit was overigens ook de ergste corona infectie die ik heb gehad. Een heel weekend heb ik bijna alleen maar geslapen (omdat ik maar niet wakker kon blijven), kon ik maar weinig eten en had ik veel pijn. Ik had wel een afspraak gemaakt met de huisarts, maar later afgezegd omdat het weer beter ging. Nu natuurlijk spijt. Want of het corona was weet ik natuurlijk niet 100% zeker, maar anderen die wel wisten dat ze corona hadden zeggen allemaal tegen mij, ‘’Jij had toen corona.’’

Na deze infectie ging het maar heel langzaam beter met mij. Ik was weer na de kleinste inspanning totaal uitgeput en ik lag weer hele dagen in bed. Ik leek net weer dat 13 jarig meisje dat griep kreeg en niet meer beter werd. Bepaalde huishoudelijke taken (zoals de honden uitlaten) lukte steeds minder goed en ook op het werk heb ik mijn uren moeten minderen (hier ging één van mijn eerste blogs over). Pas na zo’n ander half jaar begon ik mij iets beter te voelen, maar ondertussen kon ik wel nog maar 5 uur op een dag werken en heb ik mijn studie toen even op stil moeten zetten. En is mijn gezondheid niet meer zoals dat het geweest was.

Ik heb veel mentale problemen gekregen na deze infectie. Het feit dat ik jaren heb gedaan om op een bepaald punt te komen; hand is hand met mijn ME, om het zo snel te weer te verliezen. Dat deed heel erg pijn en creëerde veel angst voor de toekomst.

Februari 2022: twee jaar later testte ik (voor de eerst keer met zekerheid) positief op corona. Hier dacht ik weer dat het mijn fibromyalgie was die de klachten veroorzaakte, maar ook daar schuilde corona achter. Deze infectie was niet zoals de vorige. Hier leek het minder op een ME crash, maar echt op een klassiek griepje. Loopneus, veel niezen, hoesten en keelpijn. Dit was ook net toen we de sleutel van ons appartement kregen. Dus ik baalde wel heel erg dat ik niet mee kon helpen klussen. Maar van deze infectie was ik snel hersteld.

De gevolgen van deze infectie is dat ik die griep verschijnselen weer opnieuw ervaar als ik teveel van mijn lichaam vraag. Dat is naast de migraine het teken dat ik meer lichamelijk rust moet nemen. Daarbij ervaar ik dan ook meer puistjes, wondjes die minder snel genezen, verkleurde tanden en kapotte lippen.

Januari 2023: Ik sprak er op Instagram al over. Mijn verhaal ging over dat ik merkte dat ik dus weer die verschijnselen had. Ik dacht dat het een nasleep was van de feestdagen, oud en nieuw, werken en thuis het huishouden, maar ook hier zat corona weer achter. Net voor de feestdagen ben ik ook heel ziek geweest. Klassiek de griep want toen testte ik negatief. En dit keer dus niet. Dus blijf testen, want omdat het, het eerder niet was, betekent niet dat het nu niet zo kan zijn.

Ik voel mij niet zo slecht als ik 2020, maar een beetje hetzelfde als in 2022. Op dit moment ben ik vooral heel uitgeput omdat mijn lichaam het virus aan het bestrijden is. En ik schreef het als eens eerder op twitter, ‘’Je beseft pas hoeveel kracht je nodig hebt bij je neus snuiten zodra je dat niet meer hebt.’’

Ik hoop vooral dat de infectie dit keer geen heftige gevolgen met zich mee zal gaan brengen. Net nu het mentaal en fysiek juist steeds beter leek te gaan. Maar we zullen zien.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close