Verjaardagsblog: schuldig en dankbaar tegelijk

Ja wat kan ik schrijven over mijn verjaardag? Het was leuk, het werd bijna half 6 in de ochtend. Het was zo’n dag en nacht waarvan je even niet zou merken dat ik rondliep met o.a ME.

En ik denk, nee ik weet wel zeker, dat is 100% mijn eigen schuld. Ik wil altijd alles zelf kunnen doen. Ik wil niet dat mensen op mijn eigen verjaardag, in mijn eigen appartement voor mij moeten lopen. Dat is dat: niet afhankelijk van anderen willen zijn. Iets waar ik jaren naartoe heb gewerkt en de afgelopen jaren besef dat ik dat toch moet worden. Ondanks dat ik tegen andere zeg dat ze om hulp moeten vragen, doe ik het zelf maar weinig. En vaak gewoon niet.

Het voelt slap. Dat zeg ik heel eerlijk. Dat is het niet, maar zo voelt het wel. Ja ik heb ME, ja ik heb fibromyalgie, maar ik kan toch makkelijk voor mezelf zorgen? En ik denk dan aan iedereen die dat niet kan. Die vast liggen in bed, in het donker, omdat ze geen licht, geluid, en andere prikkels kunnen verdragen. Aan ME patiënten die het leven hebben verlaten. Mijn versie is dan toch niet zo erg? Dat excuus gebruik ik vaak om maar gewoon (onafhankelijk) door te gaan.

En dat gebeurde dus ook met dingen zoals mijn verjaardag, of toen met kerst en oud & nieuw. Het is mijn appartement, dus ik zorg voor iedereen. En dat kost niet alleen bakken met energie op de dag zelf, maar de hele week daarvoor. Ik ben mezelf in plaats van 1 dag, nog zeker 5 andere dagen aan het uitputten. Je moet begrijpen dat ik dus de hele week bezig ben om zo alles in te plannen dat ik zeker weet dat ik op de dag zelf niet te ziek ben. Maar eigenlijk is de realiteit dat ik op de dag zelf altijd ziek ben. Maar je zult het niet aan mij zien (behalve als je mijn mama bent). En het is niet zo dat ik de mensen die op bezoek komen niet vertrouw. Maar zoals ik al eerder beschreef voer ik een innerlijke strijd met mezelf. Ik moet vaak gewoon om hulp vragen, maar het gaat tegen al mijn principes in.

En nu mijn verjaardag voorbij is kan ik alleen maar denken aan hoeveel geluk ik heb. Hoe goed ik eruit ben gekomen. Alleen de dag erna was ik echt heel erg uitgeput. Maar ook hier strijd ik doorheen, omdat ik per se op die dag het appartement opgeruimd wil hebben. En nogmaals heb ik niemand om hulp gevraagd. Je kan wel zeggen dat ik niet makkelijk de controle over mezelf en mijn plek wil verliezen.

Ondanks dat ik dus uiterst heb genoten van mijn verjaardag, voer ik constant een hele innerlijke strijd met mezelf. Ondank dat mijn goede voornemen is dat ik mij niet meer wil laten tegenhouden door mijn gezondheid, moet ik niet te ver doordraven. Een beetje adrenaline om de dag door te komen is goed, maar iets compleet negeren, is een heel ander verhaal.

Aan de andere kant voel ik mij dus wel heel gezegend. Zoals ik al eerder beschreef. Er zijn zoveel andere met ME die qua de hoeveelheid activiteit gewoon veel minder aan kunnen. Die dromen van zo’n dag, avond en nacht die ik heb gehad. De mensen, de drankjes, de muziek, alles. Iets wat ze gewoon niet kunnen veroorloven.

En ja, ik heb nog steeds ME, maar kijk wat ik allemaal kan. Ik kon mijn verjaardag vieren. Dus ik mag dankbaar zijn. Dankbaar voor wat voor leven ik leef, met ME. Dat ik mijn 28e verjaardag mocht vieren, waarvan nu bijna zo’n 15 jaar met ME. Het voelt gek. Ik voel me schuldig en dankbaar tegelijk.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

Gepubliceerd door levenmetlepels

Hallo! Ik ben Alexia (28) en ik blog over mijn leven met Myalgische Encefalomyelitis (ME), Fibromyalgie en Scoliose. Mijn blogs houd ik vooral dicht bij mijzelf: mijn ervaringen.

Eén opmerking over 'Verjaardagsblog: schuldig en dankbaar tegelijk'

  1. Lots of love! When I ask you if U need help….Try to say the word ….Yes please mam….or take a course in it…💼 even though u r my super✨ and 👁️m very proud u r my daughter… 🫶

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: