De juiste opleiding kiezen met een chronische beperking

Deze blog zal niet voor iedereen hetzelfde zijn. Wat ik nodig heb in een opleiding is voor de ander helemaal anders. Omdat ik mijn laatste jaar op het mbo aan het afronden ben, ben ik ondertussen opzoek naar een leuke hbo-opleiding. En de punten hieronder zijn factoren waar ik, als iemand met een chronische beperking, allemaal aan moet denken.

Voldoende afstand?
Nee, hier hebben we het niet over de 1,5 meter regel, maar de afstand tussen mijn woonplaats en de school. Reizen kost namelijk ontzettend veel lepels. Ik zoek het niet om dagelijks hele afstanden te moeten afleggen. Ik kan hier bijvoorbeeld wel voor kiezen als ik niet 5 dagen op en neer hoef. Dan kan ik deze lepels op andere dagen besparen en gebruiken op de dagen die ik dan moet reizen. Maar er bestaat ook zoiets als kamers toch? Persoonlijk kies ik hier niet voor. Thuis heb ik het namelijk goed. Ik heb hier de ruimte. Ruimte om mezelf terug te trekken, om weer op te laden. Te veel prikkels tegelijk kost heel veel energie. En als ik zo video’s van studenten op kamer tegenkom, dan blijf ik nog wel eventjes thuis.

Past de opleiding bij mij?
Dit ligt natuurlijk erg voor de hand. Ik kies natuurlijk wat ik interessant vind en waar ik mijn kwaliteiten optimaal kan inzetten. Een studie die mij niet interesseert kost veel energie. Voorheen koos ik nog eens regelmatig voor een opleiding die breed was, maar nu wil ik echt kiezen voor iets wat direct bij mij past. Ik merk dat ik dit jaar namelijk erg veel lepels ben verloren, omdat de opleiding die ik nu volg een deel wel en niet bij mij past. Ik hoop dus iets te vinden wat dichtbij de 100% zit, en ik denk ook wel wat gevonden te hebben. 😉

Hoe gaat school om met beperkingen?
Hoe graag ik het ook zou willen, kan ik er helaas niet omheen. Ik heb aanpassingen nodig tijdens het studeren. Dit kan zijn: een ruimte met minder prikkels, minder aanwezigheidsplicht of misschien wel een aangepast rooster. Zoals ik wel eens eerder aangaf, verandert mijn lichaam constant de spelregels. Dus ook tijdens mijn opleiding zullen mijn aanpassingen constant wijzigen. Tijdens het kiezen van een nieuwe studie is het voor mij heel fijn om te weten hoe een school hiermee omgaat. Dit punt is misschien wel het belangrijkst van allemaal!

Duur van de opleiding (voltijd/deeltijd & 2/4 jaar)
Ga ik voor studeren in voltijd of studeren in deeltijd. Wat is het verschil? Een beetje hetzelfde als BOL (voltijd) en BBL (deeltijd) op het mbo. Bij BOL ga je 5 dagen in de week naar school en BBL werk je 4 dagen met 1 dag naar school, en bij deeltijd zal dat in de vorm van een avondstudie zijn. Voor mij persoonlijk vind ik voltijd school helemaal geen probleem. School kost al veel lepels, dus is het veel prettiger om mij hier volop te kunnen focussen.

Daarnaast is de volgende vraag: ”hoelang wil ik nog studeren?”. Ga ik nog een keer 4 jaar lang studeren of kies ik toch voor een 2-jarige opleiding? Maar iedereen moet hier rekening mee houden toch? Voor mij is dit een kwestie van: ”ben ik er lichamelijk klaar voor om te gaan werken?”. Dat is heel simpel: ”nee!”. Mijn lichaam is er nog niet klaar voor om fulltime te gaan werken. Als ik daar überhaupt voor kies straks. Ik heb veel ervaring in de branche die mijn lichaam niet aankan en onvoldoende ervaring in de branche die beter bij mij past. Dus kies ik om nog eventjes rustig verder te studeren, nieuwe dingen leren, nieuwe ervaringen opdoen en mijn lichaam nog even verder opbouwen. Het heeft allemaal geen haast.


Het ligt allemaal misschien wel erg voor de hand. Iets nieuws meemaken zorgt voor een heleboel prikkels, waar ik nogmaals erg uitgeput van raak. Dus ik probeer mezelf goed voor te bereiden. Hiervoor gebruik ik nu online open dagen, video’s op de website van de opleiding, sociale media en eventueel connecties die ik op de betreffende opleiding heb.

Wat vind jij nog belangrijk aan het zoeken van een opleiding?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close